4 percben mindent a porckopásról

Oldalakat, sőt, egész orvosi szaklapokat lehet teletölteni a porckopás és porcerősítés témájával – de miért szaporítanánk szót, amikor mindezt gyorsan és érthetően is el lehet mondani?

A Sportology Youtube csatorna már évek óta foglalkozik a sport tudományos oldalával: igyekeznek bemutatni mindenkinek, hogy az általunk végzett sporttevékenységek mindegyikében milyen rengeteg tudomány rejlik.

És minél többet tudsz, annál jobb eredményeket tudsz elérni – ráadásul még szórakoztató is lehet maga a tanulás, úgyhogy ezeket a videókat duplán is érdemes megnézni.

Porckopás gyorstalpaló

Porckopás gyorstalpaló

1. A porc egy összekötő szövet, mint a csont, vagy az izom, viszont van egy nagy különbség: ha az utóbbi kettővel történik valami (magyarul törik, vagy szakad) akkor azt azonnal észreveszed, ám a porcban nincsenek idegek, hogy „figyelmeztessenek” a problémára.

2. Az izmok és a csontok képesek regenerálódni – a porcok azonban sajnos nem annyira (többek között azért, mert nincs elég vérellátásuk).

3. A kopott porcok visszanőni nem tudnak – gyógyszerrel sem. Ha időben diagnosztizálják a problémát, még talán lehet tenni értük valamit, de az sem lesz már az igazi.

Emellett a három fő tudnivaló mellett a videóból megismerhetsz még már meglévő, és egyelőre még csak kísérleti fázisban lévő gyógymódokat, és rengeteg egyéb érdekességet, szórakoztató, izgalmas formában.

A fő tanulság

A fő tanulság

A videó legfontosabb üzenete, hogy ha sportoló vagy, akkor legyél finom az ízületeiddel és a porcaiddal, mert pontosan annyi van belőlük, amennyi, és nem gyógyulnak olyan jól, mint azt szeretnénk.

Sokszor azt gondolnánk, hogy akik egészséges életmódot élnek, azoknak minden rendben van a testükben – hát a porcok esetében ezt pont nem így van.

A fokozott terhelés komoly problémákat jelent a legfittebb emberek csontjainak is, ezért kell ésszel csinálni minden sporttevékenységet.

Nézd meg a videót, és tanulj meg mindent 4 perc alatt a porcokról (angoltudás szükséges!) 

drhummel-egeszseg.hu