A porcerősítő készítményekről néhány szóban

A porckopás fiatalt és időst egyaránt érint, sőt, ami talán meglepőbb, a sportos, és az egészségtelen életmódot élők mindennapjait is megkeserítheti.

A fő probléma az, hogy a sérült porc teljesen helyreállni soha nem fog tudni: kizárólag magzati korban tud képződni, felnőttként már csak legfeljebb lelassítani, jobb esetben megállítani lehet a negatív folyamatokat.

A gyógyszertárakban rengeteg különböző porcerősítő készítmény közül válogathatunk: de mi alapján érdemes ezek közül választani?

A legfontosabb: csak a legjobb forrásból!

Érdemes utánajárni annak, hogy melyik gyógyszer mit tartalmaz, és adott esetben akár gyógyszerész, vagy szakorvos segítségét kérni a választáshoz.

A gyógyszerek szedése során nem várhatjuk, hogy hébe-hóba beszedett 1-2 szem segít rajtunk!
Ezeket a készítményeket kúraszerűen, hónapokon át kell folyamatosan szedni, és az első eredményekre is csupán hetek múlva lehet számítani.

Válogass a legjobb porcerősítő szerek között ezen az oldalon, és ha tudni akarod, hogy pontosan melyik hatóanyag mit jelent, akkor ezt a rövid listát alapul veheted hozzá!

Glükózamin-szulfát

Glükózamin-szulfát

Glükóz és glutamin kombinációjaként a glükózamin-szulfát az egyik legkiválóbb anyag a porcszövetet bontó enzimek megfékezésére, mindemellett gyulladás gátló hatása is van, kondroitin-szulfáttal (amiről hamarosan még szó fog esni) kiegészítve pedig a kollagén rostokat is erősíti.

Fontos tudni vele kapcsolatban, hogy ugyan 90%-a felszívódik a szervezetben a bélrendszeren keresztül, ám ennek csupán egyharmada hasznosul a valóságban.

Vízhajtó és véralvadásgátló szerek fogyasztása mellett mindig kérd ki szakorvos véleményét is a glükozamin-szulfát szedésével kapcsolatban a biztonság kedvéért!

Kollagén

A porcok legfontosabb összetevője a kollagén, gyakorlatilag 70%-át teszi ki teljes állományuknak – védi és táplálja a szöveteket, biztosítja az anyagcseréhez szükséges nedvességet.

Egy ilyen kritikus fontosságú anyagot mindenképp érdemes akár táplálék kiegészítők formájában is a szervezetbe juttatni.

Mivel 50-60 éves korunkra már gyakorlatilag nem termelődik bennünk kollagén, ezért az idősebb korosztály számára mindenképp kritikus, hogy tud-e elegendő mennyiségűt kívülről bejuttatni.

MSM

MSM

A Metil-szulfonil metán szerves kénvegyület a porcszövet anyagcseréjének serkentésében játszik kulcsfontosságú szerepet, így ha ezzel találkozunk egy gyógyszer dobozán, vagy leírásában, akkor az mindenképp jót jelent.

Hialuronsav

Szinte az egész szerveztünkben megtalálható a hialuronsav, ami a mi esetünkben most a porcok rugalmassága szempontjából fontos.

Rendkívüli vízmegkötő képességgel rendelkezik, így akár a saját tömege 1000-szeresének megfelelő folyadékkal is elbír.

A fő probléma, akárcsak a kollagénnél, hogy ahogy idősödünk, a természetes hialuronsav termelésünk egyre inkább visszaesik, ezen pedig a különböző gyulladások még jobban rontanak, hiszen ilyen esetekben a bomlása is jelentősen meggyorsul.

Nem csak szájon át szedhető, hanem súlyosabb esetekben akár az érintett ízületbe is szokták injekciózni, hogy közvetlenül fejthesse ki hatását.

Kondroitin-szulfát

Az Európai Reumaellenes Liga megállapítása szerint a kondroitin az egyik leghatékonyabb eszköz a porckopás kezelése során.

Segít a porc rugalmasságának helyreállításában, a porcot felépítő sejtek helyes működését biztosítja, és megakadályozza a porc további pusztulását.

Mindezek mellett komoly vízmegkötő és gyulladás gátló hatásokkal is bír, glükózamin-szulfáttal és MSM-mel kiegészítve pedig szinte verhetetlen csapatot alkot az ízületi problémák leküzdése terén.

A gyógyszeres kúrák fő szabályai: még egyszer, röviden

A gyógyszeres kúrák fő szabályai: még egyszer, röviden

Nem győzöm hangsúlyozni, hogy hiába írnak bármit az interneten, porcképző csodaszerek nem léteznek!

Ami egyszer elkopott, azt visszaállítani gyógyszeres kezeléssel nem lehet – ahogy azt láttad, az imént felsorolt összetevők is a folyamatok lelassításában, megállításában játszanak szerepet, és csak minimális szinten tudnak tenni a regenerációért.

Bízunk az orvostudomány fejlődésében, de amíg a megfelelő gyógymódot nem találják fel, addig a különféle táplálék kiegészítőkbe és egyéb készítményekbe kell fektetnünk a bizalmunkat.

Szintén fontos még egyszer megemlíteni, hogy ezek a gyógyszerek akkor hatásosak igazán, ha 3-4 hónapos kúrák során szedjük őket, hiszen hosszú távú folyamatokat indítanak be, és nem várhatjuk el, hogy már másnapra kimutassák hatásukat – hiszen ezek nem egyszerű fájdalomcsillapítók.

A harmadik fontos szabály pedig, hogy mint minden gyógyszer, és gyógyhatású készítmény esetén, úgy itt is érdemes konzultálni először a megfelelő szakemberekkel: ha másmilyen szereket is szedsz, vagy csak egyáltalán bizonytalan vagy egyes hatóanyagokat illetően, akkor ne félj feltenni a kérdéseidet!

drhummel-egeszseg.hu